Politikpapirer

Håndkøbsmedicin skal også udleveres af eksperter

Det mener apotekerne om selvvalg af medicin


Når håndkøbsmedicin kan sælges på linje med mælk og brød på supermarkedets hylder, trues brugernes sikkerhed. Det sender et helt forkert signal om, at medicin er ufarlige forbrugsvarer. Medicin kan være farligt, hvis det bliver brugt forkert. Derfor bør medicin udleveres af lægemiddelfaglige eksperter på et apotek.

Undersøgelser viser, at hver femte håndkøbskunde efterspørger forkert medicin i forhold til deres symptomer eller tager medicinen forkert. Så rådgivningen er vigtig.

Fra 2018 kan håndkøbsmedicin stå i selvvalg – både på apoteker og i detailhandlen. Det er problematisk, da det forringer patientsikkerheden. Det øger risikoen for forkert valg eller brug af medicinen. Det giver risiko for flere impulskøb og et unødigt højere medicinforbrug.

Selvvalg af medicin trækker i den forkerte retning i forhold til sikkerhed omkring brug af medicin. Det er et nyt skridt, der skal efterkomme politiske ønsker om at gøre medicin mere tilgængeligt. Men det er et skridt for meget. Når medicin, der potentielt kan være farligt, kommer helt ud på gulvet i butikkerne, er balancen tippet.

Det er nødvendigt, at Lægemiddelstyrelsen fokuserer på forbrugersikkerheden og begrænser, hvilke lægemidler der godkendes til selvvalg. Og det er vigtigt, at myndighederne kontrollerer og håndhæver kravene til placering og overvågning for at begrænse risikoen for dårligere patientsikkerhed.

Vi opfordrer også til, at forbrugs- og prisudviklingen overvåges. Lavere priser var en begrundelse for beslutningen om at tillade selvvalg. Men det er usandsynligt, at selvvalg kommer til at give lavere priser. Selvvalg øger i stedet reklamens magt. Kunderne vil vælge de mærker, der er kendt fra reklamerne. Og ikke de mindre kendte billigere kopier, som apotekspersonalet kan tilbyde. Denne udvikling ses allerede i dag i forbindelse med detailhandlens salg af de dyre mærker af allergimedicin.

Baggrund

Folketinget vedtog i 2015 en ændring af apotekerloven og lægemiddelloven, som indebærer, at en række håndkøbslægemidler fra 1. januar 2018 kan være i selvvalg både på apotek og i detailhandlen. Der er siden tilladt flere lægemidler i selvvalg. En lang række sundhedsorganisationer talte imod loven om selvvalg.

Hent politikpapiret i printvenlig PDF