Håndkøbsmedicin skal også udleveres af eksperter

Det mener apotekerne om selvvalg af medicin

Håndkøbsmedicin skal også udleveres af eksperter

  • Når håndkøbsmedicin kan sælges på linje med mælk og brød på supermarkedets hylder, forringes medicinsikkerheden. Det sender et helt forkert signal om, at medicin er ufarlige forbrugsvarer. Medicin kan være farligt, hvis det bliver brugt forkert. Derfor bør medicin udleveres af lægemiddelfaglige eksperter på et apotek.
  • Undersøgelser viser, at hver femte håndkøbskunde efterspørger forkert medicin i forhold til deres symptomer, tager medicinen forkert eller oplever andre problemer med medicinen. Så rådgivningen er vigtig.
  • Selvvalg af medicin trækker i den forkerte retning i forhold til sikkerhed omkring brug af medicin. Når medicin, der potentielt kan være farligt og i nogle situationer kan misbruges, kommer helt ud på hylderne i butikkerne, er balancen tippet.
  • Det er nødvendigt, at Lægemiddelstyrelsen fokuserer på patientsikkerheden og begrænser, hvilke lægemidler der godkendes til selvvalg. Og det er vigtigt, at myndighederne kontrollerer og håndhæver kravene til placering og overvågning for at begrænse risikoen for dårligere patientsikkerhed.
  • Vi opfordrer også til, at forbrugs- og prisudviklingen overvåges. Lavere priser var en begrundelse for beslutningen om at tillade selvvalg. Men selvvalg ses ikke at give lavere priser. Selvvalg øger i stedet reklamens magt. Kunderne vælger de mærker, der er kendt fra reklamerne. Og ikke de mindre kendte billigere kopier, som apotekspersonalet kan tilbyde. Denne udvikling ses også i forbindelse med detailhandlens salg af de dyre mærker af allergimedicin.

Siden 2018 har borgerne selv kunnet tage håndkøbsmedicin ned fra hylden – både på apoteker og i detailhandlen. Det er problematisk, da det forringer patientsikkerheden. Det øger risikoen for forkert valg eller brug af medicinen. Det giver risiko for flere impulskøb og et unødigt højere medicinforbrug.

Baggrund

Folketinget vedtog i 2016 en ændring af apotekerloven og lægemiddelloven, som indebærer, at en række håndkøbslægemidler fra 1. januar 2018 har kunnet stå fremme i selvvalg både på apotek og i detailhandlen. Der er siden tilladt flere lægemidler i selvvalg. 85 procent af de knap 500 håndkøbspakninger, der må sælges i supermarkeder, må i dag stå frit fremme på hylderne som tag-selv-medicin. En lang række sundhedsorganisationer talte imod loven om selvvalg.

Hent politikpapiret i printvenlig PDF