Kommunerne skal bruge apotekernes viden om medicin langt mere til gavn for borgerne
- Det er et stort ansvar at stå for medicinhåndtering på plejehjem, bosteder og i hjemmeplejen. Kompetencerne til at løfte opgaverne er ikke altid til stede, og så kan der opstå utryghed, fejl og utilsigtede hændelser. Op mod 40 pct. af alle indlæggelser af ældre på medicinske afdelinger er medicinrelaterede.
- Apotekerne har igennem mange år leveret undervisningsforløb til sundheds- og plejepersonale i kommunerne med dokumenteret positiv effekt for medicinsikkerheden. Undervisningen øger medicinkompetencerne hos de medarbejdere, der håndterer borgeres medicin og giver dem bedre forudsætninger for at forebygge fejl og indlæggelser.
- Apoteket kan også gennem kvalitetssikring af medicinhåndtering forbedre procedurer og arbejdsgange for medicinhåndtering.
- Når kommunerne gør brug af apotekernes tilbud om undervisning, nyttiggøres de lokale lægemiddelfaglige kompetencer på apotekerne, og der skabes netværk mellem personalet og apoteket, der gør det lettere at afklare medicinspørgsmål i hverdagen.
- I 2023 har medarbejdere fra 20 kommuner modtaget undervisning fra apoteket som led i en indsats for udbredelse af ordningen. Evalueringerne er gode, og de gennemførte undervisningsforløb har bekræftet og understreget behovet for øget medicinsikkerhed i kommunerne. Potentialet for øget samarbejde til gavn for kommunens borgere er oplagt. Se medarbejdere fra tre kommuner fortælle om samarbejdet med apoteket i denne film.
- Apotekerforeningen opfordrer til, at der indføres nationale retningslinjer for et kompetenceløft af personale i social- og plejesektoren på medicinområdet. Det skal være med til at sikre, at alle relevante medarbejdere får opkvalificeret deres medicinkompetencer.