Politikpapirer

Vaccination på apoteket løfter folkesundheden

Det mener apotekerne om vaccination på apoteket

Vaccination er en naturlig del af de opgaver, som kan løses på apoteket.


Apotekspersonalet, der vaccinerer, er uddannet og certificeret til opgaven. Som reglerne er i dag, foretages vaccinationdelegation af en læge.


Apotekerne vil bidrage til, at 95 procent af borgere i risikogrupper vaccineres imod influenza.

Apoteket kan tilbyde vaccination mod en række forskellige sygdomme, som fx influenza, pneumokok, COVID-19 og helvedesild, ligesom nogle apoteker tilbyder rejsevaccinationer. 

Apotekerforeningen mener, at det offentlige bør udnytte apotekets unikke tilgængelighed i det offentlige vaccinationsprogram. Apoteket er et brugervenligt tilbud i lokalsamfundet, hvor borgerne som hovedregel kan blive vaccineret i hele åbningstiden uden tidsbestilling

Apotekets vaccinationsindsats har de seneste mange år bidraget til at forebygge sygdomme, og til at Danmark kommer tættere den officielle målsætning om, at 95 procent af dem, der risikerer at blive alvorligt syge af influenza, bliver vaccineret.

Farmaceuter og farmakonomer ansat på apotek bør få mulighed for - efter bestået vaccinatøruddannelse - selvstændigt at vaccinere inden for de offentlige vaccinationsprogrammer. Det sker allerede i en række europæiske lande, som Danmark kan sammenlignes med.

Det offentlige vaccinationsprogram bør udvides, og apotekerne deltager gerne i et udvidet program med tilbud om flere vaccinetyper.


Baggrund

Vaccination mod smitsomme sygdomme er en grundpille i det nationale infektionsberedskab. Vaccinationer forebygger sygdom, nedbringer smitterisikoen og reducerer alvorligheden af sygdommen, hvis man bliver ramt.

Apotekerne har de seneste år oprustet på området og stadigt flere apoteker tilbyder at vaccinere. Denne udvikling flugter med udviklingen i flere andre lande, hvor apotekerne i lande som Belgien, Estland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Norge, Portugal, Schweiz, Storbritannien, Tyskland, USA og Australien vaccinerer. Erfaringerne fra disse lande viser, at flere borgere tager imod tilbuddet om vaccination, især i de mest sårbare målgrupper, når apoteket tilbyder vaccination.

Apotekerne i Danmark vaccinerede mere end 500.000 borgere mod influenza, pneumokok eller Covid-19 i sæsonen 2021/2022.

Hent politikpapiret i printvenlig PDF.