Vaccination på apoteket løfter folkesundheden
Det mener apotekerne om vaccination på apoteket
Vaccination er en naturlig del af et apoteks sundhedsydelser. I dag tilbyder de fleste apoteker vaccination mod influenza og pneumokok. Hertil kommer, at nogle apoteker også har vaccineret mod COVID-19. Udover vaccination indenfor de offentlige vaccinationsprogrammer tilbyder nogle apoteker rejsevaccination og vaccination mod helvedesild.
Det er vigtigt, at apotekerne fortsat er en del af det offentlige vaccinationsprogram, da erfaringerne viser, at den øgede tilgængelighed i lokalsamfundet som apoteket kan tilbyde betyder, at flere bliver vaccineret.
Apotekerne vil bidrage til at 75 procent af borgere i risikogrupper vaccineres imod influenza.
Apotekspersonalet, der vaccinerer, er uddannet og certificeret til opgaven. Vaccinationen foretages på delegation af en læge.
Det offentlige vaccinationsprogram bør udvides, og apotekerne deltager gerne i et udvidet program med tilbud om flere vaccinetyper.
Farmaceuter og farmakonomer ansat på apotek bør have en opgavespecifik autorisation til at rekvirere og vaccinere inden for de offentlige vaccinationsprogrammer.
Baggrund
Vaccination mod smitsomme sygdomme er en grundpille i det nationale infektionsberedskab. Vaccinationer forebygger sygdom, nedbringer smitterisikoen og reducerer alvorligheden af sygdommen, hvis man bliver ramt.
Apotekerne har de seneste år oprustet på området og stadigt flere apoteker tilbyder at vaccinere. Denne udvikling flugter med udviklingen i flere andre lande, hvor apotekerne i lande som Belgien, Estland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Norge, Portugal, Schweiz, Storbritannien, Tyskland, USA og Australien vaccinerer. Erfaringerne fra disse lande viser, at flere borgere tager imod tilbuddet om vaccination, især i de mest sårbare målgrupper, når apoteket tilbyder vaccination.
Apotekerne i Danmark vaccinerede mere end 500.000 borgere mod influenza, pneumokok eller Covid-19 i sæsonen 2021/2022.