Indenrigs- og Sundhedsministeriet har den 5. februar 2025 sendt et omfattende lovforslag om ny regional forvaltningsmodel mv. i høring. Lovforslaget er en del af implementeringen af sundhedsreformen.
Danmarks Apotekerforening takker for muligheden for at afgive høringssvar og forholder sig nedenfor især til, hvordan de lokale sundhedsprofessionelle tænkes inddraget i rådenes arbejde med at skabe et tæt og forpligtende samarbejde lokalt, når de nuværende sundhedsklynger og sundhedssamarbejdsudvalg nedlægges, og sundhedsaftalerne ophører i deres nuværende form. Sundhedsklyngerne og sundheds-samarbejdsudvalgene har indtil nu været den struktur, der skulle skabe mere smidige sektorovergange, bedre sammenhæng for patienterne og koordinering og samarbejde i praksissektoren.
Medicin er en del af de fleste behandlingsforløb, og apotekerne er dermed en central aktør for patienterne i praksissektoren. Derfor anbefalede Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL med en direkte henvendelse fra februar 2024 alle sundhedsklynger til at inddrage apotekerne i samarbejdet, når det handler om medicinrelaterede emner. Samarbejdet er flere steder kommet godt i gang.
I de nye sundhedsråd er der ikke lagt op til, at sundhedsprofessionelle inddrages direkte. Apotekerforeningen opfordrer derfor til, at der oprettes et praksisforum i tilknytning til sundhedsrådene - med repræsentanter for de lokale sundhedsprofessionelle. Repræsentanter fra apotekernes regionalt forankrede kredsforeninger vil være relevante deltagere. Praksisforummet skal give input til sundhedsrådet om, hvordan der skabes bedre sammenhæng for patienterne og bedre udnyttelse af alle ressourcer, som er væsentlige mål med sundhedsreformen.
Apotekernes opgaver og økonomi reguleres af staten og apotekerne er ikke – som mange andre sundhedsprofessionelle – en formel forhandlingspart for regionerne og kommunerne. Apotekerne er således ikke repræsenteret gennem de kommunale og regionale repræsentanter i sundhedsrådene. Med sundhedsreformen og den seneste ændring af Apotekerloven er der lagt op til, at apotekerne skal spille en større rolle i det nære sundhedsvæsen og aflaste andre aktører gennem for eksempel dosispakning af medicin, udlevering af vederlagsfri sygehusmedicin og medicinhåndtering på plejehjem samt ved udskrivelse. Det understøtter behovet for, at apotekerne tænkes ind i de nye formelle strukturer.
Det fremgår af lovforslaget, at der i hver region foreslås etableret et patient- og pårørendeudvalg. Apotekerforeningen finder det positivt, at der lægges op til en systematisk inddragelse af patienternes og pårørendes perspektiver bl.a. i forbindelse med udarbejdelse af nærsundhedsplaner. Det vil jf. ovenfor være relevant med en lignende inddragelse af de sundhedsprofessionelle, der skal levere den nære sundhed. Om praksisforummet oprettes under de enkelte sundhedsråd eller samlet for en region synes mindre afgørende.