Apotekerne spiller en vigtig rolle i det nære sundhedsvæsen. Apotekernes ansatte er alle højtkvalificerede eksperter i medicin og sundhed og er specialister i at rådgive borgerne om medicin. For at arbejde på et apotek skal man enten være uddannet som farmaceut (cand. pharm.) eller farmakonom. Læs mere den aktuelle medarbejdersammensætning på apotekerne.
Apoteker
Apoteket er ejet af apotekeren, der har søgt og fået bevillingen af Lægemiddelstyrelsen. Det er nemlig staten, der styrer og administrerer området via et bevillingssystem (i modsætning til det øvrige sundhedsvæsen, der primært drives af regionerne). Når en apoteksbevilling bliver ledig, slår Lægemiddelstyrelsen den op, og kvalificerede farmaceuter har mulighed for at søge den. Lægemiddelstyrelsen afgør, hvem af ansøgerne der er bedst kvalificeret til at drive den konkrete bevilling, og dermed bliver udnævnt til apoteker.
Farmaceut
Farmaceuterne er apotekets universitetsuddannede lægemiddeleksperter, og der er omkring 700 ansatte farmaceuter på apotekerne - en del af dem er souschefer. Den øverst ansvarlige leder på apoteket er apotekeren, der skal være uddannet farmaceut.
Man bliver farmaceut (cand.pharm.) på Københavns Universitet eller Syddansk Universitet. Det er en 5-årig sundheds- og naturvidenskabelig uddannelse. Under studiet får man viden om udvikling og fremstilling af lægemidler samt kontrol og anvendelse af medicin.
Læs mere om farmaceuternes uddannelse i København her:
studier.ku.dk/bachelor/farmaci
Læs mere om farmaceuternes uddannelse i Odense her:
sdu.dk/da/uddannelse/bachelor/farmaci
Behandlerfarmaceut
Som farmaceut kan du få en opgavespecifik autorisation som behandlerfarmaceut. Det kræver, at du gennemfører og består et kursus i behandlerfarmaci. Som behandlerfarmaceut har du autorisation til at genordinere visse receptpligtige lægemidler til patienter i stabil behandling samt ordinere tilskud til dosispakket medicin. Denne ordning trådte i kraft 1. juli 2019. Behandlerfarmaceuten kan desuden ordinere tilskud til dosispakket medicin, og dette trådte i kraft d. 15. juni 2020.
Der er 1.210 autoriserede behandlerfarmaceuter pr. juli 2024, og et apotek har altid adgang til en behandlerfarmaceut i åbningstiden.
Farmakonom
Læs mere om farmakonomernes uddannelse på farmakonomuddannelsen.dk