Apotekerne kan afhjælpe en del af manglen på medicin
- Trods stigende forsyningsvanskeligheder går kun få danskere forgæves efter medicin på apoteket. Apotekerne kan nemlig – næsten altid – bestille medicinen hjem eller tilbyde et andet lægemiddel med samme indholdsstof. Men nogle gange kræver det en ny recept fra lægen.
- Egentlige forsyningsvanskeligheder, hvor et lægemiddel ikke er tilgængeligt på det danske marked, og der ikke er et alternativ til rådighed, kan dog forekomme.
- Apotekerforeningen mener – i tråd med Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA – at det påhviler de nationale myndigheder at informere offentligheden om en aktuel mangel på lægemidler og anvise, hvilke alternative lægemidler der kan tages i brug.
- Apotekerne mener, at lægerne bør adviseres om en mangelsituation, allerede når de udskriver recepten. Det vil spare borgerne for at gå forgæves på apoteket, hvis lægerne kun ordinerer medicin, som er til rådighed.
- Apotekerne mener, at udlevering af for store mængder receptlægemidler til enkelte borgere bør begrænses ved kilden, dvs. lægens ordination. Apotekerne bør ikke pålægges at agere ”politi” over for læge og patient.
- Derudover bør der indføres en model som de engelske Serious Shortage Protocols (SSPs). Modellen indebærer, at myndighederne fastlægger protokoller for, hvilke lægemidler apotekerne må udlevere i en mangelsituation, uden det kræver en ny recept.
- Apotekerne har i øvrigt selv taget skridt for at afbøde effekten af medicinmangel. Fx ved via app’en ’apoteket’ og ved opslag i apotekssystemerne at bidrage med overblik over, hvilke apoteker der har ordinerede lægemidler på lager og ved ikke pr. automatik at returnere medicin til grossisterne, alene fordi udløbsdatoen nærmer sig.