Brug af generiske navne ved ordination og moderniseret brug af recepter vil forbedre medicinsikkerheden

Det mener apoteket om generisk ordination og modernisering af recepten

Brug af generiske navne ved ordination og moderniseret brug af recepter vil forbedre medicinsikkerheden

  • Samme medicin kan have mange handelsnavne. Det øger risikoen for fejl og misforståelser. Ved at lade lægen bruge det generiske navn ved ordination, kan en del af forvirringen undgås og medicinsikkerheden styrkes. Lægen undgår samtidig at bruge tid på at vælge et konkret handelsnavn, som alligevel substitueres til billigste variant på apoteket.
  • Generisk navn på ordinationen vil også betyde, at det er det generiske navn, der ses i det Fælles Medicinkort, FMK. Det gør kommunikationen i sundhedsvæsenet mere sikker.
  • Men brug af generisk navn på ordinationen bør ikke stå alene, hvis det skal gavne medicinsikkerheden.
  • På sigt skal den måde, vi bruger recepter på i dag, moderniseres. Så kan apoteket i stedet udlevere lægemidler direkte ud fra lægens aktive ordinationer i FMK. En sådan model for ”Alternativ til recepten” – ”Kvik-recept” – er beskrevet af Sundhedsdatastyrelsen. Apotekerne bakker op om modellen, der vil forbedre medicinsikkerheden.
  • I den foreslåede model behøver lægen ikke længere vælge pakningsstørrelse og antallet af udleveringer. Det vil aflaste lægerne og afhjælpe problemer med forsyningssvigt.

Brug af generiske navne ved ordination og moderniseret brug af recepter, så apoteket kan udlevere lægemidler direkte efter lægens ordination, vil aflaste lægerne og styrke medicinsikkerheden.

Baggrund

I dag har vi generisk substitution, hvor apotekerne tilbyder borgeren den billigste pakning af det ordinerede lægemiddel. Det er godt for samfundsøkonomien og for borgernes økonomi. Men borgeren kan blive forvirret og risikerer fejlmedicinering, hvis der bruges forskellige navne om samme medicin.
Med generisk ordination udleverer apoteket fortsat den billigste pakning. Men konsekvent brug af det generiske navn mindsker borgerens forvirring og styrker medicinsikkerheden.
I dag skal lægen først ordinere et lægemiddel og derefter udstede en statisk recept, der gælder i to år. Ændres ordinationen, risikerer apoteket at udlevere lægemidler efter en uaktuel recept. Derfor foreslås det at modernisere brugen af recepter, så lægen fortsat har ansvaret for ordinationen, og apoteket får ansvaret for udlevering af lægemidlet i ordinationens løbetid

Hent politikpapiret i printvenlig PDF