Håndkøbsliberalisering har givet højere priser og lavere sikkerhed
Håndkøbsmedicin er ikke en ufarlig forbrugsvare. Når supermarkeder og kiosker sælger håndkøbsmedicin uden rådgivning, sender det et helt forkert signal. Det er ekstra farligt, når håndkøbsmedicin siden 2018 har kunnet stå frit fremme på supermarkedshylderne som brød og mælk.
Al medicin kan være farligt, hvis det bruges forkert. Danske og tyske undersøgelser viser, at hver femte håndkøbskunde efterspørger forkert medicin, bruger den forkert eller har andre problemer med håndkøbsmedicinen.
Halvdelen af dem, der bruger nikotinprodukter, bruger midlerne længere end anbefalet. Hver fjerde mener selv, de er afhængige.
Et øget salg af næsespray mod forkølelse har fået flere øre-, næse-, halslæger til at advare mod overdreven brug, som skader slimhinderne. Derfor bør næsespray mod forkølelse kun kunne sælges på apotek, hvor der er adgang til rådgivning.
Salg af håndkøbsmedicin i detailhandlen har hverken givet lavere priser eller reelt øget tilgængelighed til håndkøbsmedicin. Salg i detailhandlen har kun øget tilgængeligheden til ganske få storsælgende lægemidler.
Priserne falder ikke ved en liberalisering. Priserne på håndkøbsmedicin er siden liberaliseringen i 2001 steget med over 30 procent. Samtidig er priserne mere end halveret på den medicin, der kun må sælges på apoteket.