Øget digitalisering og automatisering kan udnytte ressourcerne bedre og styrke medicinsikkerheden – men udviklingen går for langsomt
- Som led i en vision om øget digitalisering udvikler og implementerer apotekerne nye teknologiske løsninger for at udnytte ressourcerne bedre og styrke medicinsikkerheden.
- Sammen med andre aktører stiller apotekerne digitaliseringsforslag og udvikler løsninger, der kræver tilpasninger af offentlige it-systemer og justeringer af love og regler. Men systemtræghed og komplekse beslutningsstrukturer bremser udviklingen.
- Vi efterlyser, at myndighederne prioriterer ressourcer til at understøtte udvikling og tilpasning af it-systemer og love og regler, der gør det muligt at høste flere digitale fordele. Det drejer sig bl.a. om følgende forslag: o Modernisér recepten, så apoteket i stedet kan udlevere lægemidler direkte ud fra lægens aktive ordination i FMK.
- Nye digitale løsninger, hvor patienterne – frivilligt, under trygge rammer og efter fagligt validerede kriterier – automatisk kan selvekspedere de ekspeditioner på apoteket, hvor der ikke umiddelbart er behov for rådgivning.
- Mulighed for at udlevere håndkøbsmedicin 24/7 i automater uden for apoteket med nem adgang til rådgivning.
- Læger skal kunne se lagerstatus på lægemidler, så der ikke ordineres lægemidler, der ikke kan skaffes.
- Modernisér medicinpris-it-systemet, så det kan understøtte udvidet substitution – både når medicin er i restordre, og når der er mulighed for besparelser – herunder så dosispakning af medicin kan optimeres ved restordrer.
- Digital abonnementsordning i medicintilskudssystemet.
- Digitalisering af kommunale medicinbevillinger, ernæringsblanketter og udleveringstilladelser.
- Fælles receptserver for recepter på lægemidler til dyr. o Digitale løsninger, der kan understøtte udlevering af vederlagsfri sygehusmedicin på det lokale apotek.
- Det Fælles Medicinkort (FMK) er veludviklet i Danmark og indeholder oplysninger om alle lægemiddelordinationer og recepter. Apotekerne bør have mere direkte adgang til alle oplysningerne i FMK, så borgerne kan få den optimale rådgivning, og apoteket kan bidrage til at undgå dobbeltordinationer og uhensigtsmæssig medicinering. Samtidig bør alle parter bruge og løbende opdatere data i FMK, og FMK skal løbende udvikles for at øge medicinsikkerheden.