Patienter i behandling med sygehusmedicin skal have mulighed for at hente deres medicin på det lokale apotek.
- En del medicin udleveres i dag vederlagsfrit fra sygehusenes ambulatorier og afdelinger til patienter, der ikke er indlagt, men stadig er i sygehusbehandling. Mange af disse patienter er i stabil behandling og har ikke behov for tæt styring af medicineringen.
- For at gøre det lettere og mere fleksibelt for patienterne og aflaste sygehusene skal borgere, der ønsker det, have mulighed for at hente deres sygehusmedicin på et lokalt apotek.
- Så kan personalet på sygehusafdelingerne koncentrere sig om patienter, der har behov for konsultation i forbindelse med medicinudlevering. Samtidig undgår patienterne at skulle opbevare store mængder medicin, og spild af medicin i forbindelse med ændringer i medicineringen eller ved dødsfald reduceres.
- Sundhedsministeriet, Danske Regioner, KL og Apotekerforeningen anbefalede i juni 2023, at der findes modeller, der muliggør udlevering af sygehusmedicin fra lokale apoteker. Apotekerloven er nu ændret, så det er muligt.
- Allerede inden loven blev vedtaget, var en afprøvning sat i gang i Region Hovedstaden, hvor gigtpatienter tilknyttet Glostrup Hospital kan hente deres vederlagsfri hospitalsmedicinen på et lokalt apotek. 84 procent af borgerne i ordningen har givet udtryk for, at de er tilfredse med ordningen. Læs mere om ordningen her.
- Der er stort potentiale for at udbrede ordningen til hele landet, når de rigtige distributions- og kommunikations-modeller er fundet. Men ordningen bør udelukkende omfatte patienter og lægemidler, der også i dag er en del af ordningen med udlevering af vederlagsfri sygehusmedicin. Udlevering af og rådgivning om medicin skal som udgangspunkt ske på lokale apoteker, der har erfaring med dialog med patienterne om brug af medicin i hjemmet.