Stort potentiale for at dosispakket medicin kan øge medicinsikkerheden og frigive plejeressourcer
Det mener apotekerne om maskinelt dosispakket medicin
Stort potentiale for at dosispakket medicin kan øge medicinsikkerheden og frigive plejeressourcer
- Maskinel dosispakning reducerer antallet af medicinfejl fra 18.000-40.000 fejl per million manuelle dispenseringer til kun 2 fejl per million dosisposer.
- Maskinelt dosispakket medicin øger medicinsikkerheden og medicinefterlevelsen og mindsker medicinspild.
- Dosispakket medicin frigør knappe plejeressourcer, som i stedet kan anvendes til patientnære plejeopgaver.
- Danmark halter markant bagud i brugen af maskinel dosispakning af borgeres medicin i forhold til nabolandene.
- Maskinel dosisdispensering kan frigøre op mod 900 årsværk på plejecentre samt i hjemme- og sygeplejen. Det viser en analyse fra KL og Danske Regioner.
- Omfanget af dosispakning kan øges, hvis kommuner og apoteker får mulighed for at bevilge tilskud til dosispakket medicin for borgere.
Maskinel dosispakning af medicin på apoteket kan reducere antallet af medicinfejl. Samtidig kan mere dosispakning af medicin frigive plejepersonale til patientnære plejeopgaver.
Baggrund
Siden 2002 har det været muligt at få maskinelt dosispakket medicin fra et af landets dosispakkeapoteker. Medicinen pakkes i små poser til hvert indtagelsestidspunkt, og den leveres fra borgerens eget apotek i ruller til 14 dage ad gangen.
Dosisrullen gør det nemmere for borgeren at huske at indtage den rette medicin på det rigtige tidspunkt. Og plejepersonalet skal ikke bruge tid på optælling af tabletter. Erfaringer fra Aalborg Kommune viser, at manuel optælling af tabletter koster 13 timer årligt i sundhedsplejen pr. borger.
Fra 2012 til 2022 faldt antallet af brugere af maskinelt dosispakket medicin, især pga. manglende it-understøtning af do-sispakning. Det er nu løst via dosismodulet i Det fælles Medicinkort (FMK). Styrket samarbejde mellem apoteker, kommuner, regioner og læger har allerede øget udbredelsen af dosispakket medicin, men potentialet er endnu større.
Hvis Danmark dosispakkede medicin i samme udstrækning som i Sverige, ville knap 100.000 flere danskere få maskinelt dosispakket medicin. I nabolandene er betaling for at få do-sispakket medicinen en offentlig og ikke en privat udgift.
Hent politikpapiret i printvenlig PDF