Apotekerforeningen udgiver hvert år en oversigt over danskernes forbrug af medicin, apotekernes sundhedsydelser, medicinpriser og meget mere. Nu er ’Lægemidler i Danmark 2021-22’ netop udkommet. Den viser bl.a., at danskerne i 2021 brugte lægemidler for 25 milliarder kroner på apoteker og sygehuse tilsammen. Det er en procent mere end året før. 

Halvdelen af medicinen udleveres på apotekerne. Men her brugte danskerne færre penge, selv om de fik udleveret mere medicin. Apotekets medicinpriser faldt i 2021 i gennemsnit med 8 procent som et resultat af skarp priskonkurrence blandt producenterne og importørerne af medicin. De kæmper om at være billigst ved en licitation hver 14. dag.

Danmark er dermed det land i Europa, der i gennemsnit har de laveste priser på generisk medicin, dvs. medicin hvor patentet er udløbet. Generisk medicin - også kaldet kopimedicin - udgør tre fjerdedele af den receptmedicin, apotekerne udleverer.

Mens forbrugerpriserne på en lang række andre varer og tjenester er steget kraftigt igennem 2022, holder priserne på medicin sig nu nogenlunde i ro - efter at være faldet med op mod 20 procent siden 2015.

Læs også i årbogen om, at apotekerne sikrer danskerne en besparelse på 3,1 milliarder kroner ved at tilbyde det billigste lægemiddel, og at regionernes udgifter til medicintilskud siden 2007 er faldet 0,9 milliarder kr.