Traditionen tro er der meget travlt hos lægevagter og akuttelefoner i juledagene og i dagene mellem jul og nytår. For at undgå unødig belastning skal man ikke ringe med receptfornyelser, da det kan blokere for livsvigtige opkald:

”Det er vigtigt at tjekke, om recepter skal fornyes før jul - både for ens egen tryghed og for ikke at belaste sundhedsvæsenet unødigt. Og hvis man ikke husker det, er det vigtigt, at man ikke belaster akuttelefonen eller lægevagten, som tager sig af skader og akut opstået sygdom”, siger Karin Friis Bach, sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner.

Hvis ens praksislæge har lukket på hverdage mellem jul og nytår, vil lægen henvise til en anden, og hvis man mangler medicin mod en kronisk lidelse eller har brug for flere p-piller, kan apotekerne også hjælpe. De kan nemlig genordinere medicinen, så man kan klare sig, indtil lægen åbner igen.  

Landets apoteker kan udlevere mindste pakning af medicin mod en række kroniske sygdomme - bl.a. diabetes, forhøjet blodtryk, kolesterol, astma, KOL, allergi og knogleskørhed. Det kræver, at man har været i stabil behandling med medicinen i et halvt år. Også en udløbet recept på p-piller kan apoteket hjælpe med, hvis man har brugt pillerne i mindst et år.

Ordningen med genordination på apoteket har eksisteret siden 2019, men ifølge Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, er det langt fra alle borgere, der kender til denne mulighed:

”Det er apotekernes autoriserede behandlerfarmaceuter, der står for at genordinere medicinen. Apotekerne er hele året klar til at hjælpe borgere, der har glemt at forny recepten. Det er især en god løsning at kende til her i højtiden, hvis praksislægerne har lukket. Og der er det vigtigt, at man ikke belaster de i forvejen belastede vagtlæger unødigt,” siger hun.

Man kan i de to apps ”Medicinkortet” og ”Apoteket”’ få et overblik over, hvad man har af recepter, og hvornår de skal fornys.