Der har de sidste dage været stor interesse herhjemme for at købe produkter med jod – formentlig på grund af den usikre situation i Ukraine. Imidlertid har de jodtilskud, man kan købe i detailhandlen og på apotekerne, ikke nogen som helst effekt i tilfælde af, at man bliver udsat for radioaktiv stråling. Det er kosttilskud med blot få mikrogram jod i. 

De jodtabletter, der kan bruges i tilfælde af, at man bliver udsat for radioaktivitet, er højdosisprodukter med 65 milligram kaliumjodid (det svarer til 50 mg jod). 
 
”Det er uheldigt, hvis borgerne køber kosttilskud med jod i den tro, at det kan give dem beskyttelse i tilfælde af, at de udsættes for radioaktivitet. For mængden af jod er så lav, at det ingen effekt har overhovedet i en situation, hvor man bliver udsat for stråling,” siger Birthe Søndergaard, sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

Skal man bruge jodtabletter i en så høj dosis, at de kan benyttes i tilfælde af strålingsfare, skal de specialfremstilles og udleveres på recept. 

Sundhedsstyrelsen har i øvrigt meddelt, at der ikke er nogen grund til, at danskerne ligger inde med jodprodukter som følge af krigen i Ukraine.