”Det er utilfredsstillende, at tilbuddet om vaccination er endt som et kludetæppe, hvor postnummeret afgør tilgængeligheden.” Sådan siger Apotekerforeningens formand Jesper Gulev Larsen i en leder i Farmaci. Her beskriver han den aktuelle situation omkring fordeling af vacciner mod influenza, covid og pneumokok som forvirrende - og hele processen omkring regionernes valg af vaccinationsaktører som kaotisk. 

Alle vaccinerne i det nationale vaccinationsprogram, der tilbyder gratis vaccination til ældre og sårbare grupper, bliver i år administreret af regionerne. Og de har valgt at håndtere situationen helt forskelligt. Således har Region Sjælland, Midtjylland og Nordjylland helt fravalgt at benytte apotekerne i vaccinationsindsatsen, mens Region Syd har tildelt apotekerne et begrænset antal vacciner uden mulighed for at bestille flere. Og her er stort set alle nu løbet tør. Kun Region Hovedstaden har inddraget apotekerne fuldt ud i vaccinationsindsatsen. 

Det betyder, at apotekerne i vidt omfang må skuffe de borgere, der går hen på apoteket i forventning om at kunne blive vaccineret tæt på, hvor de bor. Det har danskerne vænnet sig til. Og det er nemt at få klaret stikkene, når man er der alligevel, for apotekerne vaccinerer i hele åbningstiden og uden tidsbestilling. 

”Men i år må mange gå forgæves, fordi apotekerne ikke har fået tildelt vacciner, eller fordi de hurtigt er løbet tør. Derfor må borgerne i stedet skrive sig op på lange ventelister hos vaccinationscentrene,” sagde Jesper Gulev Larsen til Ritzaus Bureau den 11. oktober. 

Han peger på, at det er helt skævt, når regionerne fratager borgerne muligheden for at blive vaccineret i det nære sundhedsvæsen. Dermed bliver de tvunget ud på en længere rejse for at komme til et af regionens vaccinationscentre: 

”Det er især en stor frustration for ældre borgere i yderområderne, som ikke er så mobile, at de bliver henvist til et vaccinationscenter for at blive vaccineret. Det ligger nemlig sjældent tæt på deres bopæl,” siger han til Ritzau og udtrykker frygt for, at mange helt opgiver vaccinationerne i år.

Apotekerforeningen har henvendt sig til Sundhedsministeriet om sagen.